Kinderwens?Je hebt een kinderswens en deze is nog niet vervuld?

Zwangerschap en het krijgen van kinderen lijken zo vanzelfsprekend. Maar voor veel vrouwen én mannen is dat helaas niet zo. Bij ongeveer één op de zes stellen gaat dit niet vanzelf. Volgens de WHO (World Health Organisation) zoekt ongeveer 15% van de stellen hulp bij het zwanger raken. Bij 33% van de gevallen ligt het probleem bij de vrouw, 35% bij de man en 32% aan een combinatie. Steeds meer mensen maken bij vruchtbaarheidsproblemen gebruik van de Chinese geneeskunde, vaak naast de reguliere geneeskunde. Verminderde vruchtbaarheid en vruchtbaarheidsbehandelingen zijn al sinds 1979 vermeld op de WHO indicatielijst voor acupunctuur. Diverse wetenschappelijk onderzoeken bevestigen de positieve effecten van acupunctuur op de vruchtbaarheid.

In mijn praktijk heb ik al vele malen kunnen helpen, de man om het sperma te verbeteren en de vrouw met haar cyclus, ook als je al in het medische circuit zit zoals IUI, IVF/ICSI en/of je via donor zwanger probeert te raken. Ook begeleid ik patiënten met een verleden van (herhaalde) miskramen


Heb je geen medische voorgeschiedenis maar wil je wel je kansen op een natuurlijke zwangerschap vergroten?

Daar kan ik je ook bij helpen, met het reguleren van je cyclus en vele tips!

De eerste tip die ik je wil geven: start meteen met het bij houden van een BBT (Basal Body Temperature), daar halen we enorm veel informatie uit over jouw cyclus en waar er eventueel een disbalans is die we kunnen behandelen. Met Daysy is dat bijvoorbeeld heel gemakkelijk, en deze kun je later ook nog gebruiken om juist niet in verwachting te raken.

Ook een gewone thermometer voldoet natuurlijk, op je telefoon kun je ook bijvoorbeeld de app Fertility Friend of iets vergelijkbaars gebruiken. Dan heb je zelf ook meteen goed zicht op je cyclus.


Bij één op de drie stellen die het niet lukt om binnen een jaar zwanger te worden, ligt de oorzaak bij de vruchtbaarheid van de man. Meestal is de man wel vruchtbaar, maar is de kwaliteit van het sperma niet optimaal. Laat daarom allereerst het sperma controleren. Ook de kwaliteit is met acupunctuur te verbeteren.