Zwangerschap - ondersteuning

Acupunctuur helpt om je zwangerschap zo soepel mogelijk te doorlopen

Tijdens je zwangerschap kan acupunctuur jou helpen bij eventuele klachten zoals misselijkheid, vermoeidheid, brandend maagzuur, bandenpijn, obstipatie, carpaal tunnelsyndroom (tintelende handen), stemmingswisselingen en slecht slapen.

Heb je tijdens je zwangerschap andere gezondheidsklachten die niet met je zwangerschap te maken hebben? Ook dan kun je veilig met acupunctuur behandeld worden. Goed om te weten omdat je tijdens je zwangerschap veel medicijnen niet mag gebruiken.Je krijgt van mij ook een acupressuur boekje mee om samen met je partner een aantal punten te leren. Die kun je vanaf een paar weken voor de uitgerekende datum stimuleren om zo je bevalling zo relaxed en prettig mogelijk te laten verlopen.


The Beautiful Happy  Baby Point – acupunctuur voor een mooie en gezonde baby!

Dit is mijn favoriete punt tijdens zwangerschap: KID9. De Chinese naam voor dit punt is Zhubin, wat ‘Guest House’ betekent, met de baby als gast in moeder’s baarmoeder.

Tijdens de zwangerschap adviseer ik dit punt minimaal 3x te behandelen: in de 3e, 6e en 9e maand, maar liever nog elke maand.
Klassieke teksten beschrijven dat acupunctuur van dit punt de moeder kalmeert en tegelijkertijd de baby voorziet van voeding. Ook minimaliseert dit punt de transmissie van toxische stoffen van moeder naar foetus. Het verhoogt de weerstand en Qi van de moeder.


Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat alle baby's waarbij ik dit punt hebt gebruikt in de zwangerschap

allemaal echt heel blij, mooi en lief zijn!Stuitligging - draaien met Moxa therapie

Ongeveer 3,5% van de baby’s die geboren worden, ligt vlak voor de bevalling in een stuit. Soms probeert de gynaecoloog de baby in de buik te draaien. Voor de aanstaande moeder kan dit vervelend zijn. 80% Van de vrouwen die zwanger zijn van een baby in stuitligging, bevalt uiteindelijk met een keizersnede. De meesten vinden dat jammer: ze willen graag een natuurlijke bevalling meemaken. Daarom maken steeds meer vrouwen gebruik van een behandelmethode die Moxa therapie heet.

Moxa therapie is geheel pijnloos en is gedeeltelijk thuis uit te voeren. En het allerbelangrijkste is: uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat door Moxa de kans dat het kind spontaan draait, vergroot wordt van 45% naar 75%.

Zwangere vrouwen met een baby in stuitligging kunnen vanaf de 33ste week beginnen met Moxa. Met een moxastick verwarm ik dan zijkant van de kleine teen, acupunctuurpunt UB67 (Zhiyin, het yin bereiken) gedurende vijftien minuten. Daarnaast bestaat de behandeling eventueel nog uit het zetten van een paar naaldjes die kunnen helpen bij het draaien van de baby.

Het is makkelijk om je partner mee te nemen naar het consult. Deze kan thuis dan met de behandelingen doorgaan, want je kunt zelf waarschijnlijk niet meer makkelijk bij je kleine teen. Verder is het ook het beste om goed te ontspannen.Ben je op tijd gekomen, dus rond week 33/34, dan heb je kans dat dit consult in mijn praktijk al voldoende is en kun je er thuis verder mee aan de slag. Met de meegegeven Moxasticks verwarm je tien dagen, 2x daags UB67 op beide tenen een kwartier of totdat de baby is gedraaid.


Hoe werkt Moxa therapie?

Er is een westerse, fysiologische verklaring voor de werking van Moxa therapie en een oosterse vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG).

Volgens de westerse geneeskunde wordt door Moxa therapie de baarmoeder beter doorbloed. Daardoor rijpt hij beter en is de kans groter dat het kindje spontaan draait. Bovendien stimuleert Moxa vermoedelijk de bijnier en de hormonen die de bijnier produceert, beïnvloeden het spierweefsel van de baarmoeder. Daardoor zou het kindje beweeglijker worden en uiteindelijk kunnen draaien.
Volgens de TCG komt er verwarmende energie (ofwel Yang) in het kleine bekken als je UB67 verwarmt aan de zijkant van de kleine teen. De verwarmende energie in het kleine bekken zorgt voor beweging. In het kleine bekken ligt ook de baarmoeder. Door de beweging in het kleine bekken wordt de baby ook beweeglijk en gaat hij (of zij) draaien.


De voordelen:

  • De behandeling is voor de aanstaande moeder en voor het ongeboren kind zeer veilig. De spontane draaiing wordt uitgelokt; er is geen direct contact met de baby.
  • De behandeling is niet belastend voor de moeder. De uitwendige versie die een gynaecoloog uitvoert in de 36ste week, kan wel belastend zijn.
  • In 75% van de gevallen draait het ongeboren kind spontaan in de baarmoeder, mits de behandeling tussen de 33ste en de 36ste week van de zwangerschap is uitgevoerd.
  • Door Moxa therapie is de kans 75% groter dat de aanstaande moeder op een natuurlijke manier kan bevallen.
  • De behandeling kan thuis plaatsvinden doordat hij heel eenvoudig te leren is.
  • Het is kostenbesparend. Als een baby niet draait in de baarmoeder wordt hij (of zij) waarschijnlijk geboren met een keizersnede.
  • Er zijn geen bijwerkingen bekend.